Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Słonecznie
13°C
Słonecznie

O jakim Wolumenie marzą studenci? Prezentacja projektów (cz. 1)

Studenci Politechniki Warszawskiej przygotowali swoje wizje zagospodarowania Nowego Wawrzyszewa uwzględniające bazar Wolumen.

Konkurs prac zorganizowano przy współpracy z Urzędem Dzielnicy Bielany. Zaprezentowane koncepcje nie są wiążącymi ustaleniami, ale mogą stanowić ważny głos w dalszej dyskusji nad zagospodarowaniem obszaru.

Koncepcja I

W ramach wprowadzonych zmian w Miejscowym Planie Zagospodarowania Przestrzennego stworzono projekt, uwzględniający oczekiwania mieszkańców, kupców oraz inwestorów. Pracując w zespole 6-osobowym, postawiliśmy przed sobą konkretne cele projektowe, tj. pozostawienie przestrzeni Bazaru Wolumen jako elementu o znaczeniu kulturowym i historycznym, stworzenie funkcjonalnego i reprezentacyjnego placu miejskiego oraz uzupełnienie zabudowy o budynki usługowe, które dodatkowo wzmocnią funkcję centrotwórczą terenu i wykorzystają jego potencjał inwestycyjny.

Koncepcja w dużej mierze skupia się na modernizacji terenu bazaru i jego otoczenia przy jednoczesnym zachowaniu jego funkcji handlowej. Od ul. Kasprowicza znajduje się nowoczesny budynek usługowy z zielonymi tarasami na dachu. Budynek ma zawierać w parterze usługi handlowe, które będą przedłużeniem funkcji handlowej bazaru. Projekt zakłada stworzenie przyjaznego placu miejskiego, będącego przestrzenią reprezentacyjną  dla mieszkańców i użytkowników bazaru. Przestrzeń ta została wzbogacona o ogródki kawiarniane, ławki oraz elementy przyjaznej zieleni. W celu wykorzystania potencjału inwestycyjnego terenu, jako element domykający przestrzeń placu, koncepcja zakłada powstanie budynku z usługami handlowymi i biurowymi. Budynek został zaprojektowany w taki sposób, aby nie zdominował przestrzeni. Na drugiej kondygnacji znajdować się będzie ogólnodostępny taras z zielenią i kawiarniami. Pomimo tych zmian i modernizacji, funkcja bazaru pozostaje niezmieniona.

Celem projektu było stworzenie koncepcji łączącej interesy różnych jednostek zainteresowanych i zaprojektowanie takiej przestrzeni, która idealnie komponowałaby się z istniejącą zabudową. Proponowane rozwiązania budują spójną, estetyczną przestrzeń, zabudowa nie przytłacza swoimi gabarytami, a wprowadzone elementy zieleni sprawiają, że otoczenie staje się bardziej przyjazne jego użytkownikom.

Koncepcja II

„Wolumen – miejsce dobrych spotkań”

Koncepcja zagospodarowania bazaru Wolumen przewiduje utrzymanie dotychczasowej funkcji targowej, jak również wprowadzenie nowych zastosowań, które zwiększą możliwości rozwojowe miejsca ważnego dla społeczności lokalnej.

Od strony ul. Kasprowicza zaprojektowano 3-4-kondygnacyjny budynek usługowy tworzący pierzeję, który domyka wnętrze placu targowego osłaniając je od hałasu i zanieczyszczeń. W jego parterze przewidziano lokale handlowe oraz lokale gastronomiczne z ogródkami kawiarnianymi po stronie południowej, oddzielonymi od bazaru zielenią. Na płycie targowiska wydzielono stanowiska handlowe dla samochodów i straganów oraz lokale do handlu stałego, a także toalety i wypożyczalnię stojaków. Pod północną częścią placu zaproponowano parking podziemny.

Po wschodniej stronie ul. Wolumen zaprojektowano budynek biurowy o kaskadowo zmniejszającej się liczbie kondygnacji (od 7 od ul. Kasprowicza do 4 przy ul. Wergiliusza), z dachami pokrytymi zielenią i parkingiem podziemnym. Przy obiekcie przewidziano plac wypoczynkowy z zielenią.

Biurowiec od targowiska oddziela deptak, utworzony na wyłączonym z ruchu fragmencie ulicy Wolumen. Przewidziano na nim stanowiska handlowe, strefę gastronomiczną food trucków, a także miejsca do odpoczynku w otoczeniu zieleni i małej instalacji wodnej. Posadzka deptaka ma kierować pieszych wychodzących ze stacji metra w stronę bazaru.

Ostatnim elementem koncepcji, odpowiadającym na zapotrzebowanie mieszkańców, jest budynek ochrony zdrowia wraz z miejscami postojowymi, zlokalizowany po południowej stronie ul. Wergiliusza.

BF

Grudzień 2019
P W Ś C Pt S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Sytuacja na bielańskich ulicach

Warszawa, Nasze Bielany