Zamów święta w bielańskich restauracjach
Tegoroczne święta z pewnością będą wyjątkowe. Nie tylko ze względu na bożonarodzeniową aurę, ale również z powodu obostrzeń spowodowanych pandemią koronawirusa. To zapewne zmieni plany niejednego mieszkańca Bielan, lecz nie tylko. Święta Bożego Narodzenia w tym roku to niejednokrotnie “być albo nie być” lokalnej gastronomii. Może więc warto zrobić wyjątek i kupić niektóre potrawy na wigilijny stół w bielańskich restauracjach.
Iwona Sobczak
Bielańscy restauratorzy, mimo zamkniętych dla gości lokali, nie przestają pracować dla swoich klientów. Cały czas kuszą smacznymi ofertami dań na wynos. Wiemy już, że nie zawiodą nas również i w nadchodzące święta. Większość lokali ogłosiła już możliwość zamówienia potraw wigilijno-świątecznych. Maciej Madajewski i Hubert Skoczek, właściciele restauracji „Bistro Bielany”, mieszczącej się przy ul. Efraima Schroegera 89, podkreślają, że mimo trudności, nie wyobrażają sobie, aby w tak wyjątkowym czasie nie wesprzeć gości, którzy z utęsknieniem czekają na moment, w którym znów będzie można spotkać się przy wspólnym stole.
- To goście “Bistro Bielany” zainspirowali nas do stworzenia oferty z daniami na świąteczny stół. Restaurację otworzyliśmy w najtrudniejszym dla gastronomii momencie, ale okoliczni mieszkańcy tak szybko nas znaleźli i tak bardzo polubili naszą domową kuchnię, że nawet kiedy działamy tylko „na wynos”, przychodzą chętnie po pyszny obiad dla siebie i dla całej rodziny. Niedawno zaczęły pojawiać się pytania o święta i o to, czy w tym wyjątkowym czasie zechcemy wyręczyć naszych Gości w gotowaniu, tak, jak robimy to na co dzień - tłumaczy Maciej Madajewski i podkreśla, że po krótkiej naradzie z zespołem, właśnie tak postanowili uczynić. - Przygotowaliśmy najlepsze naszym zdaniem potrawy świąteczne, wedle sprawdzonych, babcinych przepisów, które są pełne smaku i miłości. Wszystkie potrawy przygotowujemy z wielką starannością i z wyłącznie z najlepszych składników. Dzięki temu w ten symboliczny sposób pierwsze święta “Bistro Bielany” spędzimy razem z naszymi Gośćmi - dodaje Hubert Skoczek.
Podobne intencje mają inne bielańskie restauracje, które zapraszają do składania zamówień za pośrednictwem swoich stron internetowych lub telefonicznie. Na łamach naszego miesięcznika, przedstawiamy świąteczne menu niektórych z nich.
W poszukiwaniu świąteczno-kulinarnych perełek, warto udać się także do pobliskich kawiarni. W “Kawiarni Chomiczówka” przy ul. Bogusławskiego 6A, dostaniemy wyjątkowe pierniki, które można ozdobić wraz z najbliższymi, a w “Café De La Poste” mieszczącej się przy ul. Efraima Schroegera 72, można zakupić kosze świąteczne, pełne oryginalnych, francuskich przysmaków.
Bistro Bielany
ul. Efraima Schroegera 89, 01-845 Warszawa
tel.: 661 421 421
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
ZUPY:
Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami / krokietami 15 zł/ 1l + 8 zł /1p (porcja)
Zupa grzybowa 55 zł/ 1l
Zupa rybna 60 zł/ 1l
Krem grzybowy 60 zł/ 1l
POTRAWY WIGILIJNE:
Kapusta z grzybami 6 zł / 100 gr
Pierogi z kapustą i grzybami 3 zł / szt.
Kompot z suszu 25 zł / 1l
CIASTA ŚWIĄTECZNE:
Makowiec / Sernik / Szarlotka I Orzechowiec / Piernik 32 zł/ 1 kg
RYBY SMAŻONE:
Karp smażony dzwonki 18 zł / 1p
Karp smażony filet 16 zł / 1p
Karp smażony w migdałach 20 zł/ 1p
Sandacz w sosie kaparowym 18 zł/ 1p
Dorsz w sosie cytrynowym 15 zł / 1p
Stek z łososia zapiekany z kruszonką pistacjową + sos estragonowy 28 zł / 1p
Dorsz pieczona w białym winie ze szpinakiem pod beszamelem 18 zł/ 1p
Morszczuk duszony w sosie pomidorowym 16 zł / 1p
Sandacz pieczony w folii z warzywami i masłem ziołowym 18 zł/ 1 p
SAŁATKI:
Sałatka jarzynowa 4 zł / 100 g
Sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą • 7 zł / 100 g
Sałatka śledziowa z burakami • 7 zł / 100 g
Sałatka z paluszków krabowych • 12 zł / 100 g
ŚLEDZIE:
Śledzie w cebuli 8 zł/ 1p
Śledzie z jabłkiem i porem 9 zł/ 1p
Śledzie z burakami 9 zł / 1p
Śledzie w sosie tatarskim 10 zł / 1p
INNA GARMAŻERKA:
Tatar z łososia 16 zł/ 100 g
Tatar ze śledzia 12 zł / 100 g
Ryba po grecku 13 zł / 1 p
Jajka faszerowane pastami rybnymi • 2,5 zł/ 1p
RYBY GLAZUROWANE AUSZPIKIEM:
Tymbaliki rybne 7 zł / 1 szt.
Tymbaliki z krewetek 9 zł/ 1 szt.
Terina rybna 9 zł / 1 p
Terina z łososia faszerowanego 15 zł / 1 p
Karp w galarecie 12 zł / 1 p
łosoś w galarecie 22 zł / 1 p
Łosoś pod pierzynką 211 zł / 1 p
łosoś faszerowany w całości *
Szczupak faszerowany w całości *
MIĘSA PIECZONE:
Szynka 6 zł / 100g
Szynka faszerowana rolowana 6,5 zł / 100g
Karkówka 7 zł / 100 g
Boczek rolowany 9 zł / 100 g
Boczek faszerowany 9 zł / 100 g
Schab czysty 6 zł / 100 g
Schab ze śliwką 7 zł / 100g
Pierś z indyka 6,5 zł / 100g
Rolada drobiowa pieczona ze skórą i pistacjami 5,5 zł / 100 g
Galantyna z kurczaka z czerwonym winem i warzywami 5 zł / 100 g
Galantyna z kurczaka z pomarańczami i orzechami • 5 zł /100 g
Pasztet wieprzowy 5 zł / 100 g
Pieczeń wieprzowa z jajkiem 5,5 zł / 100 g
Rolada z kaczki z bakaliami i orzechami 8,5 zł / 100 g
Rostbef wołowy 13 zł /100 g
MIĘSA WOLNO PARZONE Z SZYNKOWARA:
Schab 6 zł /100 g
Szynka 6 zł /100 g
Boczek 9 zł / 100 g
Polędwiczki wieprzowe 8 zł / 100 g
WĘDLINY PARZONE:
Szynka mielona 5,5 zł / 100 g
Boczek mielony 9 zł / 100 g
Golonka mielona 5,5 zł /100 g
Drobiowa mielona 4 zł / 100 g
Smalec wiejski z przyprawami 14 zł /300 g
Bigos staropolski 6 zł / 100g
Kaczka pieczona ½ 32 zł/ 1p
Pierś pieczona z kością, faszerowana fetą i suszonymi pomidorami 18 zł / 1 p
Kopytka 6 zł / 1 p
Buraki zasmażane 6 zł / 1 p
Restauracja Lolo Rosso
Kwitnąca 6A, 01-926 Warszawa
tel. 22 225 99 99, 570 229 229
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Menu Świąteczne
ZUPY
Zupa borowikowa z łazankami 1l 35 zł
Krem z buraków z serem feta 1l 30 zł
PRZYSTAWKI ZIMNE (4-5 os.)
Śledź tradycyjny z cebulką 500 g 35 zł
Śledź pod pierzynką porowo-śmietanową 500 g 45 zł
Pasztet domowy z żurawiną 500 gr. 45 zł
Karp w galarecie półmisek (4 os.) 25 zł
Paszteciki z ciasta fr. z kapustą i grzybami 500 g 50 zł
Sałatka jarzynowa 500 g 15 zł
1 kg 25 zł
Sałatka śledziowa 500 g 20zł
1 kg 30 zł
PRZYSTAWKI CIEPŁE (4-5 os)
Kapusta z grzybami 500g 15 zł
1 kg 25 zł
Ryba po grecku 500g. 25 zł
1 kg 35 zł
Ravioli z grzybami 1szt 3zł
Rotodni z grzybami 500 g 21 zł
Krokiety z kapustą i grzybami 1szt 4zł
Pierogi z kapustą i grzybami 1 kg 30zl
DANIA GŁÓWNE
Schab ze śliwką w sosie myśliwskim z puree i buraczkami. 1 porcja 26 zł
Karczek pieczony w grzybach, gnocchi, mix sałat 1 porcja 26 zł
*zamówienie min. 4 porcje z rodzaju
Karp w sosie chrzanowym, puree, surówka z pora 1 porcja 27 zł
Dorsz w porach i śmietanie, ryż, warzywa z wody 1 porcja 33 zł
Panierowana ryba (miruna), puree, surówka z kapusty 1 porcja 23 zł
Eskalopki z indyka w brzoskwiniach, ryż, mix sałat 1 porcja 28 zł
*zamówienie min 4 porcje (2 do wyboru)
Kaczka pieczona z gnocchi i buraczkami (dla 2-4 os.) 1 szt. 70 zł
DESERY
Szarlotka 1 porcja 6 zł
Sernik z makiem 1 porcja 8 zł
Kutia z makiem 100 gr. 3 zł
*zamówienia realizowane są od 4 osób.
**zamówienia przyjmowane są do 21.12.2020, wymagana zaliczka 50%
***czas realizacji do dwóch dni
Restauracja Kuchnia & Forma
ul. Lektykarza a 4/6, 01-687 Warszawa,
tel. 536 535 523
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
OFERTA ŚWIĄTECZNA
• pierogi z kapustą i grzybami 41 zł/kg
• pierogi z mięsem 41 zł/kg
• uszka z grzybami 50 zł/kg
• uszka z mięsem 50 zł/kg
• paszteciki z pieczarkami i mozzarellą 44 zł/kg
• paszteciki z kapustą i grzybami 44 zł/kg
• paszteciki z mięsem 44 zł/kg
• sałatka pieczarkowa 42 zł
• sałatka jarzynowa 36 zł
• pasztet z indyka 59 zł
• pasztet domowy 59 zł
• skrzydełka faszerowane (mozzarella i pieczarki) 42 zł/kg
• skrzydełka faszerowane (nadzienie mięsne) 42 zł/kg
• śledzie w oleju 42 zł/kg
• śledzie pod pierzynką 42 zł/kg
• śledzie w pietruszce 42 zł/kg
• śledzie z żurawiną 42 zł/kg
• pstrąg w galarecie 14 zł/250 g
• karp w galarecie 14 zł/250 g
• sandacz faszerowany 14 zł/250 g
• karp faszerowany 14 zł/250 g
• ryba po grecku 53 zł/kg
• galaretka z nóżek 12 zł/250 g
• galaretka drobiowa 12 zł/250 g
CIAST OLI
• sernik z białą czekoladą / mus malinowy / 28 cm / 200 zł
• sernik z kajmakiem / słone orzeszki / 28 cm/ 200 zł
• ciasto marchewkowe z orzechami / 26 cm / 110 zł
• miodowiec / 26 cm / 150 zł
• piernik z bakaliami, jabłkiem i polewą czekoladową / 26 cm / 110 zł
• szarlotka / 25 m / 80 zł
zamówienia przyjmowane są w lokalu do 12.12.2020 odbiór: 24.12.2020
Restauracja Karuzel Bielański
Adres: Kasprowicza 65, 01-823 Warszawa
STACJA METRA 'STARE BIELANY'
Tel.: 22 834-76-66
NA ZIMNO:
Śledź po staropolsku 1 kg - 38 zł
Śledź z korzenną przyprawą i cebulką 1 kg - 39 zł
Karp smażony 1 porcja - 14 zł
Karp w galarecie 1 porcja - 16 zł
Karp cały w galarecie 1 kg - 49 zł
Karp w galarecie - 1 kg, - 49 zł
Ryba po grecku 1 porcja - 15 zł
NA CIEPŁO:
Kaczka z żurawiną - 40 zł
Zupa grzybowa z łazankami 1l - 31 zł
Barszcz czerwony 1l - 20 zł
Uszka z kapustą i grzybami 1 szt. - 1,50 zł
Pierogi z kapustą i grzybami 1 szt. - 4 zł
CIASTA:
Sernik po wiedeńsku 1 kg - 40 zł
Makowiec z lukrem do babci - 40 zł
Więcej możliwości zamówień można znaleźć na www.karuzelbielanski.pl
Restauracja Chata u Kowalskich
ul. Josepha Conrada 18A, 01-922 Warszawa
Tel.: +48 505 75 48 48
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Oferta Świąteczna:
Ryba faszerowana z dorsza i łososia z sosem tatarskim 100 zł/kg
Mięsa pieczone (karkówka, boczek) 70 zł/kg
Sałatka jarzynowa 45 zł/kg
Pasztet mięsny, domowy 24 zł porcja – ok 0,5kg
Zimne nóżki 12 zł porcja
Bigos 12 zł porcja
Barszcz czerwony 8 zł/porcja
Uszka z kapustą i pieczarkami 55 zł/kg
Pierogi z kapustą i pieczarkami 3,5zł/sztuka
Karp smażony – 35 zł/porcja (½ karpia – jeden płat)
Karp w galarecie – 39 zł porcja (1/2 karpia – jeden płat)
Sernik (ok.1,5 kg) 70 zł
Sernik z makiem (ok.1,5kg )70 zł
Szarlotka 55 zł
Babka czekoladowa 38 zł
Zamówienia przyjmowane są do 20.12.2020. Odbiór dań - 23.12.2020