Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

 
Ikonka kontrastu Zresetuj wielkość czcionki Powiększ czcionkę jednokrotnie Powiększ czcionkę dwukrotnie
Slajder zdjęcie nr 1

Święta na Bielanach

Slajder zdjęcie nr 2

Szopka znów zachwyci

Slajder zdjęcie nr 3

Święta to czas pojednania

Slajder zdjęcie nr 4

Niezwykła piosenka świąteczna z... Bielan

Prev Next
Aktualność 1

Bielańskie słodkości grzechu warte

Renoma wypieków z bielańskiej Cukierni Artystyczne Torty (Podczaszyńskiego 31) sięga daleko poza Warszawę. Nic dziwnego – te wyroby zachwycają smakiem i wyglądem. Choć wizytówką pracowni są finezyjne torty, na smakoszy czekają tu także pyszne ciasta i ciastka. Idealne na świąteczne stoły.
Aktualność 2

Zamów święta w bielańskich restauracjach

Tegoroczne święta z pewnością będą wyjątkowe. Nie tylko ze względu na bożonarodzeniową aurę, ale również z powodu obostrzeń spowodowanych pandemią koronawirusa. To zapewne zmieni plany niejednego mieszkańca Bielan, lecz nie tylko. Święta Bożego Narodzenia w tym roku to niejednokrotnie “być albo nie być” lokalnej gastronomii. Może więc warto zrobić wyjątek i kupić niektóre potrawy na wigilijny stół w bielańskich restauracjach.
Aktualność 3

Na tropie skarbów z szafy w hucie

Bielańska Fototeka cieszy się coraz większą popularnością wśród mieszkańców dzielnicy. Wielkie emocje budzą publikowane zdjęcia sprzed lat, ale też powodują, że bielańczycy zaczęli przekopywać swoje rodzinne archiwa i dzielić się fotografiami. Prawdziwe perełki odnaleziono również w archiwum Huty ArcelorMittal Warszawa.
Aktualność 4

Daruj karpiowi, zrób selerybę!

Wśród osób niejedzących mięsa lub ograniczających jego spożycie znana jest potrawa zwana selerybą. Seleryba to ugotowane plastry selera, owinięte w wodorosty nori, otoczone w mące lub w panierce i usmażone. Dzięki zastosowaniu alg nori to bezrybne danie naprawdę smakuje bardzo podobnie do ryby. Pierwszy raz spróbowałam seleryby zupełnie nieświadomie w formie „seleryby po grecku”. Nie mogłam uwierzyć, że nie ma tam ani grama ryby! Polecam przygotować selerybę na świąteczny stół i zaskoczyć rodzinę. Algi nori w arkuszach są dość łatwo dostępne – jest to ten sam produkt, którego używa się do przygotowania sushi.
Aktualność 5

Mamy dużo pieniędzy na sport!

Na Bielanach ruszyły konkursy ofert na wspieranie i upowszechnianie kultury fizycznej w przyszłym roku. Pomimo kryzysu, samorząd zabezpieczył wysokie środki dla organizacji pozarządowych. Oznacza to, że takie organizacje, chcące działać na Bielanach w zakresie sportu, szykują się ciekawe konkursy, a w efekcie bogata oferta sportowa dla mieszkańców.
Aktualność 6

Mistrzem Polski jest Kamil!

Brawo! Kamil Wróblewski, 15-letni uczeń LX liceum ogólnokształcącego im. Wojciecha Górskiego wygrał Mistrzostwa Polski Juniorów Młodszych Karate Kyokushin Kumite 2020, które odbyły się w Katowicach 14.11.2020 r. Kamil stoczył łącznie cztery mocne walki w wadze ciężkiej (z tego trzy zakończył przed czasem ) zdecydowanie pokonując swoich przeciwników i uzyskując po raz drugi z rzędu tytuł Mistrza Polski.
Aktualność 7

Niezwykła piosenka świąteczna z... Bielan

Boże Narodzenie zbliża się do nas wielkimi krokami. Świąteczną atmosferę można poczuć także przy naszym ratuszu. Na placyku między ulicami Żeromskiego a Magiera stanęła bajkowa iluminacja. – To piękne ozdoby. Przyszliśmy z synkami Maksem i Kubą zobaczyć, jak tu jest cudownie – mówią Monika i Sławomir Rytelscy.
Aktualność 8

Święta na Bielanach

Boże Narodzenie zbliża się do nas wielkimi krokami. Świąteczną atmosferę można poczuć także przy naszym ratuszu. Na placyku między ulicami Żeromskiego a Magiera stanęła bajkowa iluminacja. – To piękne ozdoby. Przyszliśmy z synkami Maksem i Kubą zobaczyć, jak tu jest cudownie – mówią Monika i Sławomir Rytelscy.
Aktualność 9

Szachiści w reżimie

Po raz kolejny młodzi szachiści mieli okazję wziąć udział w turnieju szachowym w naszym Ratuszu. Tegoroczna, wyjątkowa ze względu na pandemię edycja odbyła się w sali głównej urzędu. Zwyciężyli Patryk Skrzypek i Dawid Dobosiewicz.
Aktualność 10

Co czeka Dęby Młocińskie?

Dęby Młocińskie fragmentami to stary las i każde takie miejsce jest cenne. Trzeba na nie patrzeć z powagą i pokorą, bo tutaj drzewa nie były w ostatnim czasie formowane i selekcjonowane. One urosły w taki sposób, w jaki mogły wyrosnąć – mówi Andżelika Gackowska, zastępca dyrektora ds. gospodarki leśnej Lasów Miejskich-Warszawa. Leśnicy przygotowali plan urządzenia lasu, który w ciągu 10 lat pozwoli wykonać pielęgnację, jakiej przez dziesiątki lat nikt w tym miejscu nie wykonywał. Czy Dębom Młocińskim wyjdzie to na dobre?

Zamów święta w bielańskich restauracjach

Tegoroczne święta z pewnością będą wyjątkowe. Nie tylko ze względu na bożonarodzeniową aurę, ale również z powodu obostrzeń spowodowanych pandemią koronawirusa. To zapewne zmieni plany niejednego mieszkańca Bielan, lecz nie tylko. Święta Bożego Narodzenia w tym roku to niejednokrotnie “być albo nie być” lokalnej gastronomii. Może więc warto zrobić wyjątek i kupić niektóre potrawy na wigilijny stół w bielańskich restauracjach.

Iwona Sobczak

 

Bielańscy restauratorzy, mimo zamkniętych dla gości lokali, nie przestają pracować dla swoich klientów. Cały czas kuszą smacznymi ofertami dań na wynos. Wiemy już, że nie zawiodą nas również i w nadchodzące święta. Większość lokali ogłosiła już możliwość zamówienia potraw wigilijno-świątecznych. Maciej Madajewski i Hubert Skoczek, właściciele restauracji „Bistro Bielany”, mieszczącej się przy ul. Efraima Schroegera 89, podkreślają, że mimo trudności, nie wyobrażają sobie, aby w tak wyjątkowym czasie nie wesprzeć gości, którzy z utęsknieniem czekają na moment, w którym znów będzie można spotkać się przy wspólnym stole.

- To goście “Bistro Bielany” zainspirowali nas do stworzenia oferty z daniami na świąteczny stół. Restaurację otworzyliśmy w najtrudniejszym dla gastronomii momencie, ale okoliczni mieszkańcy tak szybko nas znaleźli i tak bardzo polubili naszą domową kuchnię, że nawet kiedy działamy tylko „na wynos”, przychodzą chętnie po pyszny obiad dla siebie i dla całej rodziny. Niedawno zaczęły pojawiać się pytania o święta i o to, czy w tym wyjątkowym czasie zechcemy wyręczyć naszych Gości w gotowaniu, tak, jak robimy to na co dzień - tłumaczy Maciej Madajewski i podkreśla, że po krótkiej naradzie z zespołem, właśnie tak postanowili uczynić. - Przygotowaliśmy najlepsze naszym zdaniem potrawy świąteczne, wedle sprawdzonych, babcinych przepisów, które są pełne smaku i miłości. Wszystkie potrawy przygotowujemy z wielką starannością i z wyłącznie z najlepszych składników. Dzięki temu w ten symboliczny sposób pierwsze święta “Bistro Bielany” spędzimy razem z naszymi Gośćmi - dodaje Hubert Skoczek.

Podobne intencje mają inne bielańskie restauracje, które zapraszają do składania zamówień za pośrednictwem swoich stron internetowych lub telefonicznie. Na łamach naszego miesięcznika, przedstawiamy świąteczne menu niektórych z nich.

 

W poszukiwaniu świąteczno-kulinarnych perełek, warto udać się także do pobliskich kawiarni. W “Kawiarni Chomiczówka” przy ul. Bogusławskiego 6A, dostaniemy wyjątkowe pierniki, które można ozdobić wraz z najbliższymi, a w “Café De La Poste” mieszczącej się przy ul. Efraima Schroegera 72, można zakupić kosze świąteczne, pełne oryginalnych, francuskich przysmaków.

 

 

 

Bistro Bielany

ul. Efraima Schroegera 89, 01-845 Warszawa

tel.: 661 421 421

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

ZUPY:

 

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami / krokietami 15 zł/ 1l + 8 zł /1p (porcja)

Zupa grzybowa 55 zł/ 1l

Zupa rybna 60 zł/ 1l

Krem grzybowy 60 zł/ 1l

 

POTRAWY WIGILIJNE:

 

Kapusta z grzybami 6 zł / 100 gr

Pierogi z kapustą i grzybami 3 zł / szt.

Kompot z suszu 25 zł / 1l

 

CIASTA ŚWIĄTECZNE:

 

Makowiec / Sernik / Szarlotka I Orzechowiec / Piernik 32 zł/ 1 kg

 

RYBY SMAŻONE:

 

Karp smażony dzwonki 18 zł / 1p

Karp smażony filet 16 zł / 1p

Karp smażony w migdałach 20 zł/ 1p

Sandacz w sosie kaparowym 18 zł/ 1p

Dorsz w sosie cytrynowym 15 zł / 1p

Stek z łososia zapiekany z kruszonką pistacjową + sos estragonowy 28 zł / 1p

Dorsz pieczona w białym winie ze szpinakiem pod beszamelem 18 zł/ 1p

Morszczuk duszony w sosie pomidorowym 16 zł / 1p

Sandacz pieczony w folii z warzywami i masłem ziołowym 18 zł/ 1 p

 

SAŁATKI:

 

Sałatka jarzynowa 4 zł / 100 g

Sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą • 7 zł / 100 g

Sałatka śledziowa z burakami • 7 zł / 100 g

Sałatka z paluszków krabowych • 12 zł / 100 g

 

ŚLEDZIE:

 

Śledzie w cebuli 8 zł/ 1p

Śledzie z jabłkiem i porem 9 zł/ 1p

Śledzie z burakami 9 zł / 1p

Śledzie w sosie tatarskim 10 zł / 1p

 

INNA GARMAŻERKA:

 

Tatar z łososia 16 zł/ 100 g

Tatar ze śledzia 12 zł / 100 g

Ryba po grecku 13 zł / 1 p

Jajka faszerowane pastami rybnymi • 2,5 zł/ 1p

 

RYBY GLAZUROWANE AUSZPIKIEM:

Tymbaliki rybne 7 zł / 1 szt.

Tymbaliki z krewetek 9 zł/ 1 szt.

Terina rybna 9 zł / 1 p

Terina z łososia faszerowanego 15 zł / 1 p

Karp w galarecie 12 zł / 1 p

łosoś w galarecie 22 zł / 1 p

Łosoś pod pierzynką 211 zł / 1 p

łosoś faszerowany w całości *

Szczupak faszerowany w całości *

 

MIĘSA PIECZONE:

 

Szynka 6 zł / 100g

Szynka faszerowana rolowana 6,5 zł / 100g

Karkówka 7 zł / 100 g

Boczek rolowany 9 zł / 100 g

Boczek faszerowany 9 zł / 100 g

Schab czysty 6 zł / 100 g

Schab ze śliwką 7 zł / 100g

Pierś z indyka 6,5 zł / 100g

Rolada drobiowa pieczona ze skórą i pistacjami 5,5 zł / 100 g

Galantyna z kurczaka z czerwonym winem i warzywami 5 zł / 100 g

Galantyna z kurczaka z pomarańczami i orzechami • 5 zł /100 g

Pasztet wieprzowy 5 zł / 100 g

Pieczeń wieprzowa z jajkiem 5,5 zł / 100 g

Rolada z kaczki z bakaliami i orzechami 8,5 zł / 100 g

Rostbef wołowy 13 zł /100 g

 

MIĘSA WOLNO PARZONE Z SZYNKOWARA:

 

Schab 6 zł /100 g

Szynka 6 zł /100 g

Boczek 9 zł / 100 g

Polędwiczki wieprzowe 8 zł / 100 g

 

WĘDLINY PARZONE:

 

Szynka mielona 5,5 zł / 100 g

Boczek mielony 9 zł / 100 g

Golonka mielona 5,5 zł /100 g

Drobiowa mielona 4 zł / 100 g

 

Smalec wiejski z przyprawami 14 zł /300 g

Bigos staropolski 6 zł / 100g

Kaczka pieczona ½ 32 zł/ 1p

Pierś pieczona z kością, faszerowana fetą i suszonymi pomidorami 18 zł / 1 p

Kopytka 6 zł / 1 p

Buraki zasmażane 6 zł / 1 p

 

 

 

 

Restauracja Lolo Rosso

Kwitnąca 6A, 01-926 Warszawa

tel. 22 225 99 99, 570 229 229

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Menu Świąteczne

 

ZUPY

Zupa borowikowa z łazankami 1l 35 zł

Krem z buraków z serem feta 1l 30 zł

 

PRZYSTAWKI ZIMNE (4-5 os.)

Śledź tradycyjny z cebulką 500 g 35 zł

Śledź pod pierzynką porowo-śmietanową 500 g 45 zł

Pasztet domowy z żurawiną 500 gr. 45 zł

Karp w galarecie półmisek (4 os.) 25 zł

Paszteciki z ciasta fr. z kapustą i grzybami 500 g 50 zł

Sałatka jarzynowa 500 g 15 zł

1 kg 25 zł

Sałatka śledziowa 500 g 20zł

1 kg 30 zł

 

PRZYSTAWKI CIEPŁE (4-5 os)

Kapusta z grzybami 500g 15 zł

1 kg 25 zł

Ryba po grecku 500g. 25 zł

1 kg 35 zł

 

Ravioli z grzybami 1szt 3zł

Rotodni z grzybami 500 g 21 zł

Krokiety z kapustą i grzybami 1szt 4zł

Pierogi z kapustą i grzybami 1 kg 30zl

 

DANIA GŁÓWNE

Schab ze śliwką w sosie myśliwskim z puree i buraczkami. 1 porcja 26 zł

Karczek pieczony w grzybach, gnocchi, mix sałat 1 porcja 26 zł

 

*zamówienie min. 4 porcje z rodzaju

 

Karp w sosie chrzanowym, puree, surówka z pora 1 porcja 27 zł

Dorsz w porach i śmietanie, ryż, warzywa z wody 1 porcja 33 zł

Panierowana ryba (miruna), puree, surówka z kapusty 1 porcja 23 zł

Eskalopki z indyka w brzoskwiniach, ryż, mix sałat 1 porcja 28 zł

*zamówienie min 4 porcje (2 do wyboru)

 

Kaczka pieczona z gnocchi i buraczkami (dla 2-4 os.) 1 szt. 70 zł

 

DESERY

 

Szarlotka 1 porcja 6 zł

Sernik z makiem 1 porcja 8 zł

Kutia z makiem 100 gr. 3 zł

 

*zamówienia realizowane są od 4 osób.

**zamówienia przyjmowane są do 21.12.2020, wymagana zaliczka 50%

***czas realizacji do dwóch dni

 

 

 

Restauracja Kuchnia & Forma

ul. Lektykarza a 4/6, 01-687 Warszawa,

tel. 536 535 523

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

OFERTA ŚWIĄTECZNA

 

 

• pierogi z kapustą i grzybami 41 zł/kg

• pierogi z mięsem 41 zł/kg

 

• uszka z grzybami 50 zł/kg

• uszka z mięsem 50 zł/kg

 

• paszteciki z pieczarkami i mozzarellą 44 zł/kg

• paszteciki z kapustą i grzybami 44 zł/kg

• paszteciki z mięsem 44 zł/kg

 

 

• sałatka pieczarkowa 42 zł

• sałatka jarzynowa 36 zł

 

• pasztet z indyka 59 zł

• pasztet domowy 59 zł

 

• skrzydełka faszerowane (mozzarella i pieczarki) 42 zł/kg

• skrzydełka faszerowane (nadzienie mięsne) 42 zł/kg

 

• śledzie w oleju 42 zł/kg

• śledzie pod pierzynką 42 zł/kg

• śledzie w pietruszce 42 zł/kg

• śledzie z żurawiną 42 zł/kg

 

• pstrąg w galarecie 14 zł/250 g

• karp w galarecie 14 zł/250 g

• sandacz faszerowany 14 zł/250 g

• karp faszerowany 14 zł/250 g

 

• ryba po grecku 53 zł/kg

 

• galaretka z nóżek 12 zł/250 g

• galaretka drobiowa 12 zł/250 g

 

CIAST OLI

 

• sernik z białą czekoladą / mus malinowy / 28 cm / 200 zł

• sernik z kajmakiem / słone orzeszki / 28 cm/ 200 zł

• ciasto marchewkowe z orzechami / 26 cm / 110 zł

• miodowiec / 26 cm / 150 zł

• piernik z bakaliami, jabłkiem i polewą czekoladową / 26 cm / 110 zł

• szarlotka / 25 m / 80 zł

 

zamówienia przyjmowane są w lokalu do 12.12.2020 odbiór: 24.12.2020

 

Restauracja Karuzel Bielański

Adres: Kasprowicza 65, 01-823 Warszawa

STACJA METRA 'STARE BIELANY'

Tel.: 22 834-76-66

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

NA ZIMNO:

 

Śledź po staropolsku 1 kg - 38 zł

Śledź z korzenną przyprawą i cebulką 1 kg - 39 zł

Karp smażony 1 porcja - 14 zł

Karp w galarecie 1 porcja - 16 zł

Karp cały w galarecie 1 kg - 49 zł

Karp w galarecie - 1 kg, - 49 zł

Ryba po grecku 1 porcja - 15 zł

 

NA CIEPŁO:

 

Kaczka z żurawiną - 40 zł

Zupa grzybowa z łazankami 1l - 31 zł

Barszcz czerwony 1l - 20 zł

Uszka z kapustą i grzybami 1 szt. - 1,50 zł

Pierogi z kapustą i grzybami 1 szt. - 4 zł

 

CIASTA:

 

Sernik po wiedeńsku 1 kg - 40 zł

Makowiec z lukrem do babci - 40 zł

 

Więcej możliwości zamówień można znaleźć na www.karuzelbielanski.pl

 

 

Restauracja Chata u Kowalskich

ul. Josepha Conrada 18A, 01-922 Warszawa

Tel.: +48 505 75 48 48

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Oferta Świąteczna:

 

Ryba faszerowana z dorsza i łososia z sosem tatarskim 100 zł/kg

Mięsa pieczone (karkówka, boczek) 70 zł/kg

Sałatka jarzynowa 45 zł/kg

Pasztet mięsny, domowy 24 zł porcja – ok 0,5kg

Zimne nóżki 12 zł porcja

Bigos 12 zł porcja

Barszcz czerwony 8 zł/porcja

Uszka z kapustą i pieczarkami 55 zł/kg

Pierogi z kapustą i pieczarkami 3,5zł/sztuka

Karp smażony – 35 zł/porcja (½ karpia – jeden płat)

Karp w galarecie – 39 zł porcja (1/2 karpia – jeden płat)

Sernik (ok.1,5 kg) 70 zł

Sernik z makiem (ok.1,5kg )70 zł

Szarlotka 55 zł

Babka czekoladowa 38 zł

Zamówienia przyjmowane są do 20.12.2020. Odbiór dań - 23.12.2020

 

 

 

 

Styczeń 2021
P W Ś C Pt S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sytuacja na bielańskich ulicach

Warszawa, Nasze Bielany