Ekosztuczki w kuchni
Smalec z białej fasoli, pasztet z cukinii, „czekoladowy” krem z awokado i orzechów, kotlety mielone z ciecierzycy – to tylko część ze smakołyków przygotowanych przez uczniów w ramach „Bielańskiego Dnia Dobrego Jedzenia”.
Wgościnnych progach Szkoły Podstawowej nr 352 przy ul. Conrada 6 zaprezentowały się wszystkie bielańskie szkoły podstawowe, a sztuczkom w kuchni towarzyszyły ekologiczne zagadnienia – nie marnuję jedzenia, dbam o środowisko, jem zdrowo.
Na poszczególnych stanowiskach można było spróbować potraw, otrzymać przepis oraz dowiedzieć się o dobrych i ekologicznych praktykach w kuchni. Brawo bielańska młodzież… To teraz na śniadanie kanapka z pasztetem z cukinii.
Priorytetem wielu bielańskich szkół jest kształtowanie wśród dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywnego spędzania czasu wolnego.
MB