Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

 
Ikonka kontrastu Zresetuj wielkość czcionki Powiększ czcionkę jednokrotnie Powiększ czcionkę dwukrotnie

„Wiem, co jem” - Warsztaty kulinarne w Przedszkolu nr 272 im. „Misia Uszatka”

W naszym przedszkolu prowadzimy warsztaty kulinarne w ramach społecznej kampanii „Wiem ,co jem” Urzędu m.st. Warszawy.

Naszym celem jest zainteresowanie zdrowym stylem życia i prawidłowym żywieniem, nabywanie podstawowych umiejętności kulinarnych oraz nauka świadomego wybierania produktów służących zdrowiu. Wprowadzając określone produkty, staramy się aby były one atrakcyjne dla dzieci pod względem wyglądu i smaku. Dlatego modyfikujemy przepisy często według gustu i upodobań dzieci. Uczymy się poprzez mierzenie, ważenie,  krojenie. Przygotowujemy dzieci do zadań matematycznych, określamy gramatury oraz różne miary kuchenne (gramy, łyżki, sztuki, szczypty). Poznajemy produkty krajowe i zagraniczne, ich pochodzenie w zabawny i interesujący dla dzieci sposób.

Warsztaty zaczynamy wesołym powitaniem grupy krótką zabawą z muzycznym akcentem. Omawiając temat zajęć, przypominamy o zasadach bezpieczeństwa w kuchni oraz zasadach higieny. Dzieci myją ręce i zakładają fartuszki, są wdrażane do samodzielności. Uczymy też radzenia sobie z narzędziami pracy (noże, tarki, deski), wspólnego planowania przepisów. Bardzo istotna jest też nauka sprzątania swojego stanowiska pracy. Warsztaty odbywają się raz w tygodniu w sali kulinarnej. Biorą w nich udział 3 najstarsze grupy (1 grupa raz w tygodniu)

Przykładowe potrawy wykonane przez dzieci na warsztatach kulinarnych to: „Spin Rollsy” z papieru ryżowego, „Makowiec bez pieczenia”, „Słodkie kulki mocy”, „Deser jogurtowy z sezonowymi owocami i orzechami”, „Surowe spaghetti z cukinii”.

Potrawy, które do tej pory wykonaliśmy z dziećmi bardzo im smakowały. Mali kucharze zainspirowani tym, co działo się na warsztatach chętnie w domu opowiadali rodzicom i przygotowywali kulinarne niespodzianki. To dobry pomysł na kreatywnie spędzony czas z najbliższymi.

Mamy nadzieję, że umiejętności ćwiczone na warsztatach będą kontynuowane i wdrażane w toku codziennego życia. Przygotowane smaczne i zdrowe posiłki będą okazją do celebrowania ich w gronie przyjaciół i rodziny.

Rozwijanie upodobań kulinarnych dzieci jest istotnym elementem naszej pracy. Aktywne uczestnictwo w przygotowywaniu potraw, dowartościowuje i daje poczucie samodzielności.

Zdrowe odżywianie to sztuka. I tę sztukę należy przyswajać od najmłodszych lat.

Beata Słomczyńska

Anita Olszewska