Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

 
Ikonka kontrastu Zresetuj wielkość czcionki Powiększ czcionkę jednokrotnie Powiększ czcionkę dwukrotnie

Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne

Badania socjologów pokazują coraz większe rozluźnianie się więzi międzypokoleniowych.

Zjawisko to dotyczy wielu rodzin i jest szczególnie mocno doświadczane przez starsze pokolenie. Dziadkowie, rodzice i dzieci mają różne priorytety, mieszkają daleko od siebie, mają mało czasu na przebywanie razem i wspólne zainteresowania.

Z takiej diagnozy i własnych doświadczeń zrodził się w środowisku bielańskich amazonek pomysł zorganizowania międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych. Pomysł ten idealnie wpisał się w projekt Akademia Liderów 60+, realizowany przez Fundację Inicjatyw Społeczno Ekonomicznych na zlecenie Urzędu m.st. Warszawy.

Udział w warsztatach zorganizowanych przez FISE pozwolił na przygotowanie projektu „Babcia gotuje z wnukami – międzypokoleniowe warsztaty kulinarne” i pozyskanie środków finansowych na jego realizację. Zaproszony do współpracy dietetyk Leszek Wronka z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przygotował bardzo ciekawe prezentacje, propozycje przepisów i porcję wiedzy na temat prozdrowotnych walorów przyrządzanych potraw.

Cykl trzech warsztatów odbył się od 14 października do 4 listopada br. w siedzibie Warszawskiego Stowarzyszenia Amazonek na Bielanach przy ul. Żeromskiego 55. W warsztatach wzięło udział 18 dzieci i 13 babć. Na pierwszym spotkaniu przyrządzaliśmy pyszne i kolorowe koktajle i musy owocowe: zielony – z jarmużu, banana, jabłka, natki pietruszki i daktyli, pomarańczowy – z mango, marchewki i kiwi oraz żółty – z gruszek, jabłka, mięty i miodu.

Na drugim spotkaniu królowały sałatki i surówki, a ostatnie spotkanie poświęcone było zdrowym drugim śniadaniom. Robiliśmy kanapki z pastą z awokado i serkiem twarogowym, kanapki z pastą ze słonecznika i gotowanym jajkiem, a także roladki z pieczonymi warzywami i dipem jogurtowym. Dużą frajdą dla dzieci było samodzielne krojenie, mieszanie, miksowanie i rozpoznawanie w prezentacji egzotycznych warzyw i owoców. A potem degustacja wspólnie przygotowanych smakołyków. Pytanie dzieci po ostatnim spotkaniu: „kiedy będą następne warsztaty?” niech będzie najlepszym podsumowaniem wspólnie spędzonego czasu.

Henryka Kopacz

Lipiec 2020
P W Ś C Pt S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Sytuacja na bielańskich ulicach

Warszawa, Nasze Bielany